Zeleni Čaj ( Green Tea )

  

   Grm kineskog čajevca ili jednostavno – čaja (lat. camellia sinensis), prvi se put spominje u starom kineskom spisu "Pent – Sao". Čaj ima blagotvoran učinak na tijelo i duh vjerojatno je zbog tog svojstva ovaj napitak toliko omiljen među tamošnjim redovnicima zen učenja. U Europu je vjerovatno stigao preko arapskih trgovaca u 13. ili 14. stoljeću brodom, a kasnije se prevozio tzv. Putem svile.

   Ovo grmoliko drvo sadi se u velikim čajnim vrtovima na nadmorskim visinama od 100 do 2000 metara. Postoje tri osnovne vrste čaja dobivenog od ove biljke. Ovisno o tehnološkom procesu obrade, razlikuju se: zeleni čaj, oolong i crni čaj. Svi oni potječu od biljke Camellia sinesis, čiji su izvori u Kini i Indiji, i sadrže jedinstvene antioksidanse, već spomenute flavonoide. Najučinkovitiji od njih, poznatiji kao ECGC, može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju rak, srčane bolesti i začepljenja arterija. Listovi za zeleni čaj izlažu se samo pari, nakon čega se suše.

   Još se od davnih vremena u narodnoj medicini zeleni čaj koristio za ublažavanje bolesti i kvarenja desni. Cijenjen je zbog svoje djelotvornosti kod upale grla, detoksikacije organizma od slobodnih radikala, umornih očiju, podočnjaka, glavobolje itd. Čaj svojim kofeinom (ranije se kofein nazivao teinom, a kasnije se ispostavilo da je reć o jednom istom alkaloidu u kafi i čaju) draži koru velikog mozga, zbog čega osoba lakše shvata i brže povezuje misli. Time se objašnjava i povećanje moći učenja, pamćenja i razumevanja i, uopšte, intelektualni rad je lakši i uspešniji. Čaj pomaže, bodri i krepi, javlja se bolji rad mišića i refleksi su brži i potpuniji. U čaju ima oko 30% manje kofeina nego u kafi. Kofein iz čaja djeluje osvježavajuće, a krajnji rezultati su poboljšano raspoloženje, te smanjen umor i pospanost.

   Čaj kofeinom poboljšava disanje, jer draži respiratorni centar, povećava ventilaciju pluća, pa se lakše diše i prijatnije oseća. Nadražuje i centar za krvotok, usljed čega je srčani rad pravilniji, jači i bolji. Srčani mišić se bolje ishranjuje i tako jača, usled čega se i rad srca poboljšava. Zbog ogromne količine tanina (najbolje sorte čaja imaju više od 30%) i drugih, srodnih polifenolskih jedinjenja čaj djeluje i kao tipična taninska lekovita biljka protiv proliva, upale sluznice i kože, opekotina i za jačanje organizma. Ekstrakt zelenog čaja također potpomaže oksidaciju masti pa se stoga smatra bitnim saveznikom u pri gubljenju kilograma. Bogat je antioksidansima i flavonoidima . Uglavnom trebali bi se ugledati malo na Kineze pa se prihvatiti ovog čaja malo više.

herbalist
Pa ukratko zaintresovao sam se za zdravi nacin zivota i pokusaj da se to koliko toliko odrzi nakon sto sam vidio sta se sve radi globalno i na koji nacin nas truju hranom, aditivima u hrani, otrovima, konzervansima i drugim sranjima koja su odavno zabranjena u Evropi ali naravno sve sto ne valja ide na nase sjajno trziste i jednostavno postaje nemoguce izbjeci sva losa desavanja.Broj bolesti je u stalnom porastu, narod se raspada , djeca nam se truju a niko nista ne radi povodom toga. Znam da dosta ljudi uopste nije ni upuceno u trenutno stanje a veliku vecinu i ne zanima bas pretjerano jer ljudi su u mukama pa ne zele da razmisljaju jos vise o takvim stvarima ali bi trebali razmisljati i brinuti se i protestovati da se izborimo za svoja prava i istinu, jer zdravlje nam je toliko naruseno da je rak postao domaca zivotinja :D et toliko ukratko da ne gnjavim otvorio sam blog da bi razmijenili neke informacije i iskustva i pokusali da se vratimo lijecenju prirodnim Bogom danim lijekovima i zdravom hranom.

Komentariši