Prirodni lijekovi za sve bolesti

Blog u borbi za zdravlje !

20.12.2012.

Đumbir (Zingiber officinale)

Đumbir (Zingiber officinale)

        Voljeli ga ili ne niko ne može poreći dobrobit koju đumbir ima za organizam. Đumbir je biljka koju uvijek trebate imati u kući. Prvenstveno jer je odličan začin za slana i slatka jela, a naravno i zato što osim toga ima i brojna ljekovita svojstva. Đumbir je tropska začinska biljka, dostiže visinu u prosjeku oko 1 metra, listovi su mu kopljasti i dugi zbog čega podsjeća na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, a korijenje je mesnato do 20 cm dužine i veoma je aromatično. Cvjetovi su bijele, žute ili roza boje. Aroma korijenja je prijatna sa mirisom limuna, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svjež.


        Taj topli i ljuti ukus đumbira koji nam je prvenstveno poznat iz azijske kuhinje i iako još uvijek nije toliko zastupljen, njegova upotreba se sve češće vidi i kod nas. Prah od suhog korijena može se kupiti u svakoj prodavnici zdrave hrane, a svježeg đumbira ima u superxafsima i na pijacama. Međutim svjež đumbir i sušeni đumbir su savim različiti po svojstvima, kao da su u pitanju dvije različite biljke. U kineskoj medicini sušeni đumbir je poznat kao Gan-Jiang, a svjež korijen kao Sheng-Jiang.


Đumbir (Zingiber officinale)

        Svjež korijen se koristi za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma. Sušeni korijen koristi se za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj itd. I sušeni i svjež đumbir su oficijelna biljka Kineske farmakopeje i kao ekstrakt i kao tinktura. U Kini se đumbir koristi kao sastojak u skoro 50% recepata i biljnih preparata, jer ubrzava reakciju biljaka sa kojima je pomiješan.

Njegova ljekovita svojstva su brojna.  Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, poboljšava cirkulaciju i sprječava nastajanje ugrušaka krvi, djelotvoran je lijek protiv migrene i protiv gripa.


        Đumbir poboljšava pamćenje, djeluje kao blagi afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je, pa uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti i umora, jer podiže energiju u organizmu.

Đumbir sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mlijeka u organizmu. On je snažan antioksidans koji pospješuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.


Đumbir (Zingiber officinale)

        Đumbir nema nikakvo štetno djelovanje, ali se ne preporučuje konzumacija više od 5g dnevno.

Đumbir se najviše koristi kao lijek za prehladu i za poboljšanje cirkulacije. Kada se osjeti drhtavica i drugi prvi simptomi prehlade, čaj od đumbira se koristi kao sredstvo za zgrijavanje . Čaj od đumbira se priprema tako što se svježi korijen đumbira isječe na kriške i doda u ključalu vodu, oko 10 kriški đumbira na pola litre vode, ili kafenu kašičicu suhog korijena. Kuha se desetak minuta, a zatim se procijedi. Po želji se dodaju med i limun u čaj.  Nema potrebe da ga cijedimo jer đumbir padne na dno šolje. Ovaj napitak je fantastičan način da se zaštitite od prehlada i virusa koji napadaju respiratorne organe. Đumbir sadrži desetak jedinjenja koja deluju antivirusno. Na prvom mestu to su seskviterpeni, jedinjenja koja deluju na rinoviruse. Gingerol i šogaoli smanjuju bol, snižavaju povišenu telesnu temperaturu, sprečavaju kašalj i deluju blago umirujuće. Ovaj napitak preporučuje se i osobama koje treba da se čuvaju moždanih udara, jer đumbir sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.


         U Aziji postoji tradicija upotrebe đumbira protiv migrene. Kada osjetite da će početi migrena, dvije kašičice sviježeg ili jednu kašičicu suvog đumbira prelijte šoljom ključale vode, promješajte, nacijedite pola limuna i polako popijte kada se malo prohladi. Ovaj napitak pije se na svaka četiri sata u trajanju od četiri dana. Na ovaj način smanjuje se intenzitet bola i proređuju se migrenozni napadi, pa je dobro čaj od đumbira piti preventivno. U kombinaciji sa nanom, đumbir je najefikasnije sredstvo protiv mučnine, naročito ako je u pitanju bolest putovanja, odnosno ako osjećate nagon za povraćanjem dok se vozite brodom ili autobusom.


Đumbir (Zingiber officinale)

      

17.12.2012.

Rooibos - Crveni čaj (Aspalathus linearis)

       

Rooibos - Crveni čaj (Aspalathus linearis)

       Rooibos je grm koji raste u Južnoj Africi i čiji se listići koriste za pravljenje čaja. Domovina Rooibos grma, jedinstvene biljke koja se najviše koristi za pripremu čajnog napitka, poznate još pod imenom Redbush, Rotbusch, "Crveni čaj" i "Crveni grm", je sušna visoravan Južnoafričke Republike, u pokrajini Cedarberg, oko 250 km udaljenoj od Cape Towna. Roobios ili crveni čaj je veoma popularan u Južnoj Africi a konzumira se i u mnogim drugim zemljama.  doslovno i znači "crveni grm", a raste samo u Južnoafričkoj republici. Listovi oksidiraju dok ne dobiju crvenkasto smeđu boju. Ono što Roobios čini sjajnom alternativnom i zelenom i oolong i crnom čaju jest činjenica da rooibos čaj (kojeg se još naziva i "crveni čaj") nema kofeina a količina trjeslovina je zanemariva pa njegovo pijenje ni u većim količinama ne ometa apsorpciju željeza.


        S druge pak strane, rooibos je bogat flavonoidima, fenolima, polifenolnim kiselinama (aspalatin, katehin, luteolin, kvercetin, rutin itd.), a sadržava i polisaharide, oligosaharide i velik broj mineralnih tvari. To ga čini sjajnim antioksidantnom, što potvrđuju brojne znanstvene studije. Njegegovim redovitim pijenjem tako je moguće održati zdravlje i vitalnost, usporiti starenje i zaštititi se od brojnih bolesti.


        

Rooibos - Crveni čaj (Aspalathus linearis)

       Za razliku od čajeva sličnog djelovanja, kamilice, pelina ili stolisnika, Roobios je daleko boljeg okusa jer ne sadrži gorke tvari. Vrlo je ugodnoga okusa, koji izvrsno osvježava. Počeli su ga osobito cijeniti sportaši i rekreativci kao nisko energetski mineralni osvježavajući napitak. Roiboos čaj djeluje kao snažni antioksidanas i usporava proces starenja. Enzim koji je zaslužan za to zove se superoksid dismutaza, a oslobađa se na višim temperaturama, te veže na sebe slobodne radikale koji nastaju kao sporedni proizvod normalnih tjelesnih funkcija. Značajno je i što sadrži mnoge vrijedne minerale u obliku elektrolita koji osvježavaju organizam nakon većeg fizičkog napora. Topao ili hladan, sam ili u kombinaciji sa sokom od svježega voća, izvrsno gasi žeđ i opskrbljuje organizam neophodnim sastojcima.


        Idealan je napitak za dijabetičare jer ne sadrži štetnu oksalnu kiselinu, a ako šalicu čaja popijete prije spavanja osigurali ste si miran san i opuštanje živčanog sustava zbog magnezija i željeza kojeg u roiboosu ima izrazito puno za jedan takav napitak. Roiboos zauzima i posebno mjesto u pomoćnim ljekovitim sredstvima kod alergija na pelud, razne namirnice kao i kod astme. Za vrućih dana preporuča se popiti i preko dvije litre čaja dnevno, jer nadoknađuje minerale i tekućinu izgubljenu znojenjem. Roiboos ne sadrži nikakve štetne tvari poput kofeina i teina, pa količina nije ograničena čak niti za djecu.


Rooibos - Crveni čaj (Aspalathus linearis)


         Između svojih brojnih istraženih i dokumentiranih medicinskih svojstava, čak i kod težih bolesti, rooibos čaj se pokazao posebno djelotvornim kod raznih alergija na hranu, pelud te kod astme i, ono što je nama najvažnije, kožnih alergijskih ekcema. Primijenjen izravno na koži ima umirujući učinak. Kupke i oblozi od rooibos čaja kuhanog 10 minuta, mogu tako pomoći i kod nadražene kože i osipa od pelena.


        Ovaj čaj ima i još jedno dodatno blagotvorno svojstvo. U svojoj domovini ovaj je čaj naime dobio naziv "majčino čudo", a stekao ga je zahvaljujući blagotvornom djelovanju na majke dojilje i male bebe. Čaj ne samo da je imao umirujuće djelovanje na majke, već su one primijetile da se kada, nakon što popiju par šalica čaja, podoje djecu, nervozne bebe umire, a bolni grčevi u njihovim trbušćićima prestaju. Novija znanstvena istraživanja potvrđuju ovaj sedativni učinak roiboos čaja bez štetnih pojava i stvaranja ovisnosti. Šalica čaja prije spavanja može vam donijeti miran san, a redovito pijenje čaja navodno pomaže i kod blage depresije. Kod kožnih bolesti ovo je svojstvo izrazito važno, budući da su njihove erupcije dokazano povezane s našim psihičkim stresovima, nervozama i depresijama. Valja i ponoviti da rooibos čaj ne sadrži kofein i može ga se piti u većim količinama.


Rooibos - Crveni čaj (Aspalathus linearis)


11.12.2012.

Čaj od peršuna

Čaj od peršuna

        Čaj od peršuna se od davnina spravljao za izbacivanje viška vode iz tijela, za čišćenje bubrega, i kod potrebe za detoksikacijom (npr. nakon masnih i vinom opijenih večera). Postoji vjerovanje, a i vidljivo je na vagi, da se od peršuna može izgubiti kilogram do dva. Mnogi čajevi za mršavljenje sadrže peršun. Međutim od peršuna se tope kilogrami, ali samo zato što iz tijela izlazi puno vode.


        Čaj od peršuna odličan je za izbacivanje otrova iz tijela, za jačanje želudačnih žlijezda, protiv bolesti srca, bubrega, a poboljšava i metabolizam. U najvećem broju slučajeva ljudi peršun koriste u prehrani, ali čak ga ni tada ne jedu, već isključivo ima dekorativnu svrhu. Ne bi trebalo tako biti. Poslužite se čajem od peršuna, točnije skuhajte korijen ili list peršuna i pijte ga kad god ste u prilici. Preporučuje se ženama kako bi ublažio predmenstrualne tegobe.


Čaj od peršuna


        Pitate se da li peršin treba staviti u hranu ili u čaj u većim količinama nego li ostalo povrće s obzirom da je znatno sitniji? Ne, jer djeluje jednako jako i dobro. Peršun je vrlo dobar izvor folne kiseline, koja je potrebna radi stvaranja crvenih krvnih zrnaca. No, peršun sadrži i još dva vrlo bitna sastojka, a to su apiol i miristicin. To su elementi zahvaljujući kojima se protok mokraće povećava, što znatno povoljno utječe na uklanjanje infekcije mokraćnog kanala.


        Ovdje nije kraj liste dobrobiti peršuna i čaja koji se od njega pravi. Čaj od peršuna nadaleko je poznat kao osvježivač daha. Ne morate više prije svakog sastanka žvakati žvakaće gume koje i onako nisu dobre, niti se opterećivati time što niste stigli otići do kuće samo da biste oprali zube. Čaj od peršuna sasvim prirodno će očistiti usnu duplju od suvišnih bakterija, pa samim tim i osvježiti dah.


Čaj od peršuna

        Čaj od peršuna bogat je vitaminima A, C, E i mineralima, pouzdano smanjuje loši kolesterol,

koristi se za smanjenje krvnog tlaka, ublažava bolne menstruacije a i koristan je kod neredovite menstruacije. Bogat je željezom pa se preporučuje kod anemije. Čaj od peršuna se priprema tako što stavimo u lončić pola litre vode i čekamo da provri, kada voda zakipi dodajte 2 supene kašike svježeg peršuna (jednostavno pola šake peršuna) i pustite da se kuha u kipućoj vodi 3 do 5 minuta. Nakon toga izvadimo listove peršuna i bacamo ih, a tekućinu puštamo da se ohladi.Čaj od peršuna može se piti i topao i ohlađen. Možete ga piti u bilo koje dana osim kasno navečer da ne bi po noći morali ići mokriti jer od ovog čaja često ćete ići u wc.


08.12.2012.

Neven (lat. Calendula officinalis)

Neven (lat. Calendula officinalis)

        Neven (lat. Calendula officinalis), jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka, visine od 30 do 50 cm, razgranate, uspravne i dlakave stabljike, dlakavih i duguljastih listova, glavice od tamnožute do narančaste boje. Latinski naziv za neven, officinalis, znači ljekovit a calendus – nebesko, nešto lijepo. Ime biljke neven dolazi od izvedenica ili od glagola ne venuti.


        Neven (Calendula officinalis) i njegova primjena u terapijske svrhe poznata je je još od Starog Egipta, odakle se proširila u Europu. Neven se koristi za liječenje bolesti kože, a upotrebljava se i kao začin.Stari narodi cijenili su ga kao biljku koja pomlađuje , ili su ga upotrebljavali za ukrašavanje oltara u svojim hramovima, dok su drugi njegovim žuto-zlatnim laticama ukrašavali i aromatizirali hranu. U američkom građanskom ratu liječnici su na bojištima koristili lišće nevena stavljajući ga na otvorene rane. Kao ljekovita biljka koristi se za liječenje bolesti kože, a upotrebljava se i kao začin.


Neven (lat. Calendula officinalis)


        Cvjetovi nevena sadrže eterično ulje, tanine, šećere, likopen (koji je izuzetno dobar antioksidans i štiti od raka grlića maternice), bjelančevine, pigmente karotenoide (daju boju cvjetovima), kalendulin, minerale (kalij, sumpor i dr.), gorke supstance i dr. Upotrebljava se u obliku čaja, kao dodatak salatama i drugim jelima, a za vanjsku upotrebu u obliku ulja, masti ili obloga.


Neven (lat. Calendula officinalis)


        Neven djeluje antiseptično i antibakterijski pa je vrlo efikasan protiv različitih zapaljenja, gljivičnih infekcija, a najnovija istraživanja govore da je koristan u borbi protiv HIV (virus izazivač AIDS-a) jer je dobar za jačanje imunološkog sistema. Koristan je za uklanjanje toksina (otrova) koji prate različite kronične infekcije, grozničava stanja, kožne bolesti kao što su ekcemi i akne. Dobar je kao sredstvo za umirenje grčeva, protiv astme, kašlja, lupanja srca i nesanice. Od davnina se u narodnoj medicini koristi za zaliječenje rana, uboda, ozeblina, čireva, bradavica i dr. Hladan čaj od nevena se upotrebljava za ispiranje očiju kod konjuktivitisa ili desni posle vađenja zuba. Zbog blagog estrogenskog dejstva (estrogen - ženski spolni hormon) koristi se za uspostavljanje redovitog menstrualnog ciklusa i umanjenja menstrualnih bolova kod mladih djevojaka ili žena u klimaksu. U obliku krema ili masti koristi se protiv čireva nogu, proširenih vena i modrica. Ulje se također koristi u mnogim preparatima. Korijen se ne koristi u liječenju.

 

Neven (lat. Calendula officinalis)

         Za liječenje kožnih bolesti neven uživa u narodu velik ugled. On je kvalitetno sredstvo protiv bakterija, virusa i gljivica . Neven potiče bijela krvna zrnca na uništavanje štetnih mikroba i ubrzava zacjeljivanje rana. Opekline od nerazumnog izlaganja suncu ublažuju cvjetovi nevena, time što zatvaraju rane, ublažuju upalu i potiču rast novih stanica kože.  Pri ubodu insekta, utrljati svježi sok biljke nevena. Kod upale desni i zubnog mesa svojim antibakterijskim djelovanjem i jačanjem imuniteta neven može biti koristan kod liječenja gingivitisa.



04.12.2012.

Žuti čaj

Žuti čaj

        Možda i jedna od najvećih nepoznanica u svijetu čaja je žuti čaj. To je čaj koji ima sva pozitivna svojstva zelenog čaja , a uz to ima i manje kofeina. Žuti čaj zapravo je neobrađeni bijeli čaj. Za njegovu proizvodnju koriste se najmlađi listovi i pupovi biljke Camellia sinesis, od koje se proizvode i crni i zeleni čaj. No žuti čaj se suši i fermentira dulje od zelenog čaja pa je okus puno blaži i nema trpku notu. Ja evo upravo pijem jedan i izvrstan je.


        Da se razumijemo žuti čaj je upravo od iste biljke čajevca Camellia sinensis kao i zeleni čaj, ali se za razliku od njega bere ranije, dok su još listovi u obliku pupoljaka čime su očuvani svi antioksidansi. U kineskoj tradiciji i kulturi ovaj čaj ima dugu tradiciju još iz vladavine Ming i Qing dinastije, te se stoga smatra carskim, imperijalnim čajem. Popularan je među ljubiteljima čaja koji preferiraju jedinstven i osvježavajući okus, te blago slatkastu aromu. Žuti čaj je dobar antioksidans, ubrzava metabolizam, čisti organizam, štiti srce i krvne žile, okrepljuje tijelo, umanjuje posljedice stresa i umora.


Camellia sinensis

        Odnedavno se sve više koristi i predlaže kao dodatak uz dijete za mršavljenje i gubitke kilograma. Zahvaljujući dijetalnom enzimu EGCG koji potiče sagorijevanje masnog tkiva, žuti čaj jedno je od najučinkovitijih prirodnih sredstava za mršavljenje. Naravno ako se kombinira s umjerenom prehranom i laganom vježbom. Žuti čaj i njegovi učinci ne staju samo na topljenju kilograma. S obzirom na antikancerogeno, antioksidativno i protuupalno djelovanje, žuti čaj štiti od karcinoma, ateroskleroze i bolesti krvožilnog sustava. Također, čuva zdravlje usne šupljine jer sprječava krvarenje desni, a time i ispadanje zuba. Žuti čaj sadrži i manje kofeina od zelenog čaja.


Žuti čaj

       

        Antioksidansi žutog čaja ubrajaju se u pet najučinkovitijih fitokemikalija (biljnih spojeva) koji se upotrebljavaju u borbi protiv karcinoma. Stoga pijenje žutog čaja štiti od karcinoma pluća, želudca, jednjaka, debelog crijeva, gušterače i jetre. Na litru vode je najbolje dodati 4-5 čajnih kašika žutog čaja , kao i sa zelenim čajem za žuti čaj se koristi voda temperature oko 75-80 , a žuti čaj držati u vodi od 1-3 minute. Probajte možda vam se svidi žuti čaj , znam da je meni super.


Žuti čaj

03.12.2012.

Uva / Medvjetka (lat. Arctosthylos uva-ursi)

Uva / Medvjetka

        Medvjetka, Medvjeđe grožđe ili Uva , je tipična biljka evropskog sjevera, potvrđena u svojoj korisnosti kroz stare pisane dokumente naroda sa sjevera. Uva je dugovječan zimzelen, vrlo razgranat, nizak grmić, koji je po zemlji sasvim polegao. Cvjetovi su mu sitni, zvonasti, ružičasti ili bijeli i vise u malim grozdovima. Plod je crvena boba, kiselo-trpkog okusa. Biljka je arkto-alpske rasprostranjenosti (Europa, Sjeverna Amerika, Azija). Kod nas raste u planinskim područjima. Raste po suvim, rijetkim, pješčanim ili kamenitim borovim i drugim crnogoričnim šumama, među grmljem po sunčanim obroncima, po planinskim pašnjacima Balkanskog poluostrva, naročito u zapadnim dijelovima.


Uva / Medvjetka


        Tačnije, raste po planinskim visovima zajedno s medvjedima, a prijeti joj kao i njima iskorjenjivanje jer se neracionalno sakuplja čupanjem umjesto rezanjem grančica s listovima. List je, naime, sitan, a ni grančice koje bi trebalo uredno rezati nisu velike pa kvalitetno branje ide sporo. Za lijek se beru listovi od maja do jula . List se bere u proljeće kad biljka cvjeta jer je tada najviše ljekovita (tada ima najviše arbutozida). Kad se baci na gomilu, zvoni, što je znak da je dobro osušen. Listovi su neprijatnog, oporog i gorkog ukusa, ali bez mirisa. List se upotrebljava u obliku čaja za liječenje organa za mokrenje. Bakteriostatski učinak arbutin i metilarbutin postižu tek u lužnatoj mokraći gdje se razgrađuju i dezinfikuju mokraću. Kod nas ljekari često daju miješan čaj od jednakih dijelova medvjetke i sitnice. Uglavnom se koristi u čajnim mješavinama (sa listom breze, korijenom sladića i dr.) u kojima njeno učešće ne bi trebalo da bude veće od 10 odsto.


Uva / Medvjetka


        Srodna vrsta medvjetki je brusnica (lat. Vaccininum vitis-idaea). Često rastu zajedno, tj. jedna pored druge, te je brusnica ujedno i idealna zamjena za medvjetku jer manje nadražuje želudac. Premda povećano uzimanje tečnosti može katkad imati povoljan uticaj na infekcije, uzimanje prevelikih količina tokom terapije može smanjiti učinkovitost medvjetke. To je stoga što dolazi do razrjeđivanja aktivnih tvari medvjetke u mokraći, pa njihova koncentracija pada ispod razine na kojoj one djeluju na bakterije. Čaj od listova medveđeg groždja ili medvjetke liječi povećanu prostatu, mokraćne organe, proliv i šećernu bolest. U narodnoj medicini se koristi kod bubrežnih bolesti, upala mjehura, kod kamenca, mokrenja u krevet i hroničnih proliva. Listovi pomiješani s drugim ljekovitim biljem služe kao dezinfekcijsko sredstvo mokraćnih kanala, naročito kod hronične upale mokraćnog mjehura i drugih bolesti. Medvjetka ne djeluje jednako na sve uzročnike upale mjehura.


        Ako se osjete bolovi u želucu, podražaj na povraćanje kod odraslih ili kod djece, trebalo bi prekinuti s uzimanjem medvjetke, te je zamijeniti čajem od svježih ili sušenih listova brusnice. Čaj se ne savjetuje uzimati duže od tri sedmice. Ovo je jedna od najboljih biljaka za uklanjanje urinarnih infekcija.

29.11.2012.

Uvin čaj

Uvin čaj

        Uvin čaj , od davnina u narodu poznat kao lijek za probleme sa mokraćnim kanalima kao i mokraćne infekcije. Iako nije pretjerano učinkovit kod uništavanja bakterija uvin čaj ima dokazano djelovanje na sprječavanje širenja i izazivanja većih upala. Uvin čaj je diuretski i to pomaže kod izbacivanja bakterija iz organizma. Prema europskoj regulativi, službeno su ljekoviti listovi uve (medvjetke) . Prema Europskoj farmakopeji, suhi list mora sadržavati najmanje 7 posto arbutina.


Uvin čaj

     

         U svom sastavu uvin čaj tj. listovi medvjetke sadrže fenolne šećerne spojeve, arbutin  i metilarbutin. Fenoli su spojevi koji djeluju iritirajuće na sluznicu, a arbutin i metilarbutin su zbog prisustva šećera znatno manje agresivni. Uvin čaj sadrži i kinone te čak do 20 posto galotanina i flavonoide. Ipak se smatra se da i drugi spojevi, pogotovo flavonoidi protuupalnog djelovanja, pridonose učinku biljke kod upala mokraćnog mjehura. Arbutin u uvinom čaju je biljni antibiotik koji veoma efikasno ubija bakterije u mokraći. Naime, neke bakterije, a posebice Escherichia coli imaju izuzetnu sklonost i sposobnost da se lijepe za epitelijalne ćelije urinarnog trakta. Takve bakterije je nemoguće uništiti bilo kakvim antibiotikom. Uvin čaj “odljepljuje” te bakterije sa epitelijalnih ćelija mokraćnih sudova i takve su tada pogodan cilj za antibiotsku terapiju.


Uvin čaj


        Ukoliko na uputama na pakiranjima nije drugačije naznačeno, čajnu kašiku isitnjenih listova biljke ili filter vrećicu prelijemo s 0,2 l vrele vode, ostaviti otklopljeno 15 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj. Piti tri puta dnevno.


Uvin čaj

        Kod hladne pripreme, ostaviti da stoji od osam do 12 sati u hladnoj vodi i piti tri puta po jednu šolju dnevno. Aktivni sastojci medvjetke tj. uve djeluju isključivo u mokraći koja je alkalna, čija je pH vrijednost iznad sedam. Stoga je bitno da se sa svakom dozom čaja uzima i pola čajne kašičice sode bikarbone koj akao baza obara kiselost. Alternativno, mogu se uzimati slični preparati koji alkalizuju (čine manje kiselim) mokraću, poput basenpulvera.


       Kod konzumiranja čaja od uve, urin poprima crvenkastu boju, ali nemojte se brinuti to nije krv u urinu. To je normalna pojava i dokaz da biljka djeluje i da su se svi njeni prirodni sastojci aktivirali. Ako se osjete bolovi u želucu, podražaj na povraćanje kod odraslih ili kod djece, trebalo bi prekinuti s uzimanjem uve, te je zamijeniti čajem od svježih ili sušenih listova brusnice. Čaj se ne savjetuje uzimati duže od tri sedmice. Ovo je jedna od najboljih biljaka za uklanjanje urinarnih infekcija, ali se smije koristiti samo ograničen vremenski period jer ima iritirajuće dejstvo na  membrane zida materice i bešike. Trudnice se moraju prije uzimanja čaja posavjetovati s doktorom i uvin čaj se ne smije davati djeci mlađoj od 12 mjeseci.


29.11.2012.

Zeleni čaj

Zeleni čaj

        Idemo sa novim postom i opet taj zeleni čaj. Šta mogu kad sam veliki fan čaja od biljaka sa istoka. Ko je zaboravio može se malo podsjetiti šta smo već govorili o zelenom čaju na linku čaj od . Da se ne ponavljamo pretjerano sa historijom zelenog čaja ovde ćemo spomenuti još neke zanimljivosti vezane za zeleni čaj.


        Oduvijek sam se zanimao za zeleni čaj ali tek odnedavno sam probao par različitih vrsta zelenog čaja iz organskog BIO uzgoja i ostao sam oduševljen. Do tada sam se većinom susretao sa zelenim čajem iz kesica, pokojom kutijom Twinings zelenog čaja i čajem u refuzi iz Badema (Vi iz Sarajeva vjerovatno znate o čemu govorim) i to nije baš bio neki izbor. Oni koji su aromatizirani su bili sa nekim hemijskim aromama a ne prirodnim, što je užasno, a čaj iz Badema, iako dobar, nije mi bio toliko siguran jer kod nas stvarno dolazi svašta iz Kine tako da nema potrebe rizikovati. Predlažem svim ljubiteljima zelenog čaja da se malo pozabave ovom temom i provjere šta piju, i da sebi nabave neke od kvalitetnijih čajeva jer je razlika stvarno primjetna. Ako imate priliku probajte Lung Ching.


Zeleni čaj

       Naravno još nešto vezano za zeleni čaj, iako je zeleni čaj veoma bogat antioksidansima, studije su pokazala da flaširane verzije zelenog čaja nisu ni približno dobre i bogate antioksidansima kao onaj spravljen kod kuće. U flaširanom je bilo oko 3 mg flavonoida a u kućnoj verziji oko 150 mg flavonoida. Također ekstrakti od zelenog čaja , tablete i suplementi za mršavljenje i ostale verzije nisu toliko istražene kao sam zeleni čaj jer se većina studija i vodila samo za ispijanje zelenog čaja samog. Zeleni čaj nekim ljudima može smanjiti apsorbciju željeza i folne kiseline pa ga je najbolje piti između obroka 1-2 poslije jela. Istraživanja su pokazala da zeleni čaj pomaže kod regulisanja holesterola, niskog krvnog pritiska, smanjenje rizika od parkinsonove , prevenciji raka  dušnika, mjehura, jajnika i pankreasa. Trenutno nema dovoljno dokaza da potvrde da zeleni čaj pomaže kod gubljenja kilaže, tipa 2 dijabetesa, raka prostate, raka grudi, raka pluća i gingivitisa što ne znači da neće biti kada se završe studije.


Zeleni čaj


28.11.2012.

Kopriva čaj

Kopriva čaj

        Čaj od koprive je veoma popularan danas zbog svojih kvaliteta kao i djelotvornosti za zdravlje. Odlučio sam da u par postova opet spomenemo neke od čajeva pa evo počinjemo post čaj od kopriva. Ako neko nije prije imao priliku da pročita tekst o koprivi s bloga ovde se možete podsjetiti Kopriva.


        Danas u doba masovnog trovanja i loše prehrane , kada se javljaju razna oboljenja po svijetu, zaboravimo da nam je upravo priroda već unaprijed dala sve za dobro zdravlje, samo što smo mi izgubili navike da to koristimo. Na dohvat ruke imamo možda pa i lijekove za sve vrste bolesti a da ih i ne znamo , ne vjerujemo i ne koristimo. Na tome najviše naravno profitira industrija lijekova koja nam prodaje lijekove sa extraktima biljaka za velike sume novca umjesto da ih mi sami potražimo u prirodi.


        Svi dijelovi koprive od stabljike, lišća, korijena i cvijeta imaju ljekovita svojstva.Velika količina kalija u sastavu koprive djeluje diuretski i koristi se u liječenju upale mokraćnih putova, te kod prevencije nastanka bubrežnog kamenca. Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Čaj od kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Zbog toga koprivu preporučuju kao dio proljetnog čišćenja organizma. Kopriva sadrži puno željeza, i uspješno se koristi kod anemije. Nakon određenog vremena, opet ćete se osjećati puni energije i zdravlja. Pošto čaj od koprive olakšava opskrbu tijela kisikom, štiti kod slabokrvnosti, pročišćava krv,  samim tim je i koristan kod kožnih oboljenja, bubuljica i akni. Kod infekcija u ustima, afti ili upala desni je također djelotvoran. Čaj od koprive potiče i obnovu stanica pa je koristan i kod istrošene hrskavice.


Čaj od kopriva


        Što se tiče pripremanja čaju i tu je veoma bitan način spremanja čaja od kopriva. Ukoliko na uputama na pakovanjima čaja nije drugačije naznačeno, čajnu kašiku biljke ili filter vrećicu preljevamo sa 0,2 l vrele vode. Poklopimo i puštamo da odstoji 5 do 10 minuta. Nakon toga procijedimo i pijemo svježe pripremljeni čaj. Nemojte čaj zakuhati, jer će to uništiti dragocjene sastojke. Možete piti 1 čašu čaja od koprive svaki dan tokom cijele godine, radi prevencije. Čaj od koprive također je blagotvoran kod virusnih i bakterijskih infekcija. U kombinaciji sa drugim ljekovitim biljem, kopriva se može uspješno koristiti za liječenje leukemije. Ljudi, koji pate od alergije, uključujući peludnu groznicu, također bi  trebali piti čaj od koprive.



Čaj od koprive

27.11.2012.

Franz and Sophie - Svijet čaja

Franz&Sophie

        Inace sam veliki ljubitelj čaja, a najviše zelenog koji mi je i najomiljeniji napitak. Ovo pišem za one poput mene koji preferiraju čaj umjesto kafe i toplo preporučujem da posjete Franz and Sophie - Svijet čaja. Nikada nisam bio fan čajeva u kesicama iako sam kroz život probao većinu , uvijek sam više volio i cijenio pravo lišće čaja koje po meni ima dosta bolji i kvalitet i ukus. I tako otkada sam saznao da se i u Sarajevu otvorila radnja pod nazivom Franz&Sophie svijet čaja planirao sam da je posjetim, međutim to se malo više oteglo tako da sam tek jučer svratio u radnju i moram vam reći da baš zbog toga i pišem ovaj post.


        U "Franz and Sophie" me dočekao veoma ljubazno brat od vlasnika koji me jednostavno zatrpao informacijama i vrstama čajeva, otvarajući mi svaku kutiju da pomirišem i nadjem čaj koji mi baš odgovara, i sipajući u šolju da probam jedan od zelenih čajeva. Izbor je stvarno izvrstan, svako će naći nešto za sebe bez obzira za koju mu svrhu čaj treba. Vlasnik je ujedno i somellier za čajeve i završio je školu u Njemačkoj.


       Veoma bitna informacija je da su svi čajevi u "Franz and Sophie" BIO porijekla što je meni veoma bitno i zato sam se i odlučio za kupovinu baš u toj radnji, ko zna kakve stvari dolaze danas iz Kine i ko to kontroliše jer znate i sami kakva je situacija sa uvozom kod nas. Uglavnom jedva sam se i odlučio šta da uzmem jer izbor je stvarno preveliki.


        Kao veliki fan zelenog čaja naravno uzeo sam "China special gunpowder" , koji je jedna od najpoznatijih vrsta zelenog čaja u organskoj kvaliteti sa tipičnim izgledom koji podsjeća na zrna sačme. Probao sam ga i veoma sam stvarno zadovoljan, uz svaki čaj dolazi i upustvo koja je temperatura vode potrebna i koliko ga treba držati u njoj.


Zeleni čaj - China special gunpowder


        Drugi izbor mi je bio "Rooibos" čaj iz Južne Afrike samo što sam uzeo aromatiziranu verziju sa ananasom i đumbirom i mogu vam reći da je izvrstan. Oba čaja su veoma dobri čistači tijela i uklanjajući slobodne radikale veoma su efikasni u borbi protiv raka. Kao dodatak sam dobio tester "Lung Ching" zelenog čaja, poznatog pod nazivom "Zmajev bunar" koji je jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih čajeva iz Kine.


Rooibos čaj - Ananas - Đumbir


        Napisao sam post zato jer sam stvarno bio oduševljen i uslugom i kvalitetom proizvoda što je danas rijetkost u ovom našem gradu i mogu svakome preporučiti da ode tamo i da se sigurno nećete pokajati. Možete ih naći na web stranici www.franz-sophie.ba a nalaze se blizu Muzičke škole kod Katedrale, u ulici gdje je Bošnjačka gimnazija.



Noviji postovi | Stariji postovi

Prirodni lijekovi za sve bolesti