Prirodni lijekovi za sve bolesti

Blog u borbi za zdravlje !

29.11.2012.

Zeleni čaj

Zeleni čaj

        Idemo sa novim postom i opet taj zeleni čaj. Šta mogu kad sam veliki fan čaja od biljaka sa istoka. Ko je zaboravio može se malo podsjetiti šta smo već govorili o zelenom čaju na linku čaj od . Da se ne ponavljamo pretjerano sa historijom zelenog čaja ovde ćemo spomenuti još neke zanimljivosti vezane za zeleni čaj.


        Oduvijek sam se zanimao za zeleni čaj ali tek odnedavno sam probao par različitih vrsta zelenog čaja iz organskog BIO uzgoja i ostao sam oduševljen. Do tada sam se većinom susretao sa zelenim čajem iz kesica, pokojom kutijom Twinings zelenog čaja i čajem u refuzi iz Badema (Vi iz Sarajeva vjerovatno znate o čemu govorim) i to nije baš bio neki izbor. Oni koji su aromatizirani su bili sa nekim hemijskim aromama a ne prirodnim, što je užasno, a čaj iz Badema, iako dobar, nije mi bio toliko siguran jer kod nas stvarno dolazi svašta iz Kine tako da nema potrebe rizikovati. Predlažem svim ljubiteljima zelenog čaja da se malo pozabave ovom temom i provjere šta piju, i da sebi nabave neke od kvalitetnijih čajeva jer je razlika stvarno primjetna. Ako imate priliku probajte Lung Ching.


Zeleni čaj

       Naravno još nešto vezano za zeleni čaj, iako je zeleni čaj veoma bogat antioksidansima, studije su pokazala da flaširane verzije zelenog čaja nisu ni približno dobre i bogate antioksidansima kao onaj spravljen kod kuće. U flaširanom je bilo oko 3 mg flavonoida a u kućnoj verziji oko 150 mg flavonoida. Također ekstrakti od zelenog čaja , tablete i suplementi za mršavljenje i ostale verzije nisu toliko istražene kao sam zeleni čaj jer se većina studija i vodila samo za ispijanje zelenog čaja samog. Zeleni čaj nekim ljudima može smanjiti apsorbciju željeza i folne kiseline pa ga je najbolje piti između obroka 1-2 poslije jela. Istraživanja su pokazala da zeleni čaj pomaže kod regulisanja holesterola, niskog krvnog pritiska, smanjenje rizika od parkinsonove , prevenciji raka  dušnika, mjehura, jajnika i pankreasa. Trenutno nema dovoljno dokaza da potvrde da zeleni čaj pomaže kod gubljenja kilaže, tipa 2 dijabetesa, raka prostate, raka grudi, raka pluća i gingivitisa što ne znači da neće biti kada se završe studije.


Zeleni čaj


Prirodni lijekovi za sve bolesti