Prirodni lijekovi za sve bolesti

Blog u borbi za zdravlje !

28.11.2012.

Kopriva čaj

Kopriva čaj

        Čaj od koprive je veoma popularan danas zbog svojih kvaliteta kao i djelotvornosti za zdravlje. Odlučio sam da u par postova opet spomenemo neke od čajeva pa evo počinjemo post čaj od kopriva. Ako neko nije prije imao priliku da pročita tekst o koprivi s bloga ovde se možete podsjetiti Kopriva.


        Danas u doba masovnog trovanja i loše prehrane , kada se javljaju razna oboljenja po svijetu, zaboravimo da nam je upravo priroda već unaprijed dala sve za dobro zdravlje, samo što smo mi izgubili navike da to koristimo. Na dohvat ruke imamo možda pa i lijekove za sve vrste bolesti a da ih i ne znamo , ne vjerujemo i ne koristimo. Na tome najviše naravno profitira industrija lijekova koja nam prodaje lijekove sa extraktima biljaka za velike sume novca umjesto da ih mi sami potražimo u prirodi.


        Svi dijelovi koprive od stabljike, lišća, korijena i cvijeta imaju ljekovita svojstva.Velika količina kalija u sastavu koprive djeluje diuretski i koristi se u liječenju upale mokraćnih putova, te kod prevencije nastanka bubrežnog kamenca. Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Čaj od kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Zbog toga koprivu preporučuju kao dio proljetnog čišćenja organizma. Kopriva sadrži puno željeza, i uspješno se koristi kod anemije. Nakon određenog vremena, opet ćete se osjećati puni energije i zdravlja. Pošto čaj od koprive olakšava opskrbu tijela kisikom, štiti kod slabokrvnosti, pročišćava krv,  samim tim je i koristan kod kožnih oboljenja, bubuljica i akni. Kod infekcija u ustima, afti ili upala desni je također djelotvoran. Čaj od koprive potiče i obnovu stanica pa je koristan i kod istrošene hrskavice.


Čaj od kopriva


        Što se tiče pripremanja čaju i tu je veoma bitan način spremanja čaja od kopriva. Ukoliko na uputama na pakovanjima čaja nije drugačije naznačeno, čajnu kašiku biljke ili filter vrećicu preljevamo sa 0,2 l vrele vode. Poklopimo i puštamo da odstoji 5 do 10 minuta. Nakon toga procijedimo i pijemo svježe pripremljeni čaj. Nemojte čaj zakuhati, jer će to uništiti dragocjene sastojke. Možete piti 1 čašu čaja od koprive svaki dan tokom cijele godine, radi prevencije. Čaj od koprive također je blagotvoran kod virusnih i bakterijskih infekcija. U kombinaciji sa drugim ljekovitim biljem, kopriva se može uspješno koristiti za liječenje leukemije. Ljudi, koji pate od alergije, uključujući peludnu groznicu, također bi  trebali piti čaj od koprive.Čaj od koprive

Prirodni lijekovi za sve bolesti