Prirodni lijekovi za sve bolesti

Blog u borbi za zdravlje !

03.10.2012.

Miris Jasmina kao prirodni lijek za smirenje

Miris Jasmina kao prirodni lijek za smirenje

        Slatki miris jasmina jednako je dobar kao lijek za smirenje, ako ne i bolji, jer učinkovito smiruje živce bez ikakvih nuspojava. Umjesto da uzimaju lijekove za smirenje, ljudi bi trebali pomirisati jasmin koji je molekularno vrlo sličan lijeku Valiumu, tvrde njemački naučnici.


        Iznenađujući je efekat mirisa Gardenia jasminoides smanjenje tjeskobe, a uz njega se i lakše zaspi. Molekule mirisa koje uđu u krv kroz pluća mogu služiti kao moćna zamjena ta lijekove za smirenje, tvrde naučnici sa dva njemačka univerziteta Ruhr u Bochumu i Heinrich Heine iz Dusseldorfa.


        Naučnici su testirali stotine mirisa na miševima i ljudima da vide kako utiču na funkcionisanje neurotransmitera GABA (gamma-aminobutyric acid) koje inače pojačavaju konvencionalni lijekovi protiv Valiuma. Pokazalo se da miris jasmina jednako djeluje na njihovo funkcionisanje kao i Valium.  

        Esencijalno ulje jasmina naveliko se koristi u aromaterapiji, a njegove različite zdravstvene blagodati otkrili su još stari Grci i Rimljani. Ulje jasmina prirodni je lijek za stres, tjeskobu, depresiju, umor, menstrualne bolove i simptome menopauze, a vjeruje se i da djeluje i kao afrodizijak. Jasmin se nalazi u oko 83 posto ženskih i 33 posto muških parfema.


Miris Jasmina kao prirodni lijek za smirenje

Prirodni lijekovi za sve bolesti