Prirodni lijekovi za sve bolesti

Blog u borbi za zdravlje !

12.09.2012.

Repa (lat. Brassica rapa)

Repa (Brassica rapa)

        Repa je biljka iz roda krstašica koja svoje podrijetlo pronalazi na Mediteranskom području Europe ali kao i sve biljke veliki broj podvrsta je moguće naći na cijeloj Sjevernoj Zemljinoj polutci počevši od Sjeverne Amerike, Južne Amerike, Azije i dijela sjeverne Afrike. Repa je korjenasto povrće koje je poznato još iz vremena helenizma i Rimskog carstva, iako se pretpostavlja da je bila poznata još i ranije. Osim Grka i Rimljana prije otkrića krumpira bila je osnovna prehrambena namirnica. U većini zemalja bila je dobro prihvaćena osim u Velikoj Britaniji, vjerojatno zbog toga što se u 19. stoljeću koristila samo kao hrana za stoku. U Francuskoj se pirjala i posluživala glazirana uz patku, u Italiji se s njom radio rižoto, dok se u Japanu najčešće kiselila.


       Donji dio koji raste u zemlji je bijele boje, dok je gornji, koji raste izvan zemlje, ljubičast, crvenkast ili zelen, ovisno o količini sunčevog svjetla. Za prehranu se koristi korijen iako je i lišće repe jestivo. Poput kupusa i radiča ima ljutkasti okus koji postaje blaži termičkom obradom. Mogu biti okruglog ili duguljastog oblika, korijen može doseći težinu i do 1 kg.


        Premda većinom divlje vrste tijekom povijesti a zbog svoje hranidbene iskoristivosti mnoge su kultivirane za uzgoj od strane čovjeka. Repa kao biljka i njezine podvrste poznate su i po ljekovitim svojstvima, veliki udio Vitamina C, antikancerogeno, antiviralno i protubakterijalno djelovanje uvrstilo je repu u namirnice biljnog porijekla koje su čovjeku u prehrani gotovo neophodne.

Korijen repe sadrži 91,5% vode, 0,3% bjelančevina, 0,24% biljnih ulja i 3,8% šećera. Kemijski sastav pokazuje zanimljiv sadržaj betakarotena (1,98 mg na 100 g) i vitamina C (30 mg na 100 g), što u oskudnoj prehrani nikako ne treba odbaciti. Lišće repe odličan je izvor betakarotena (jedna šalica kuhanoga lišća repe sadrži više od 150% dnevnih potreba toga biljnog oblika vitamina A).


Repa (Brassica rapa)

Repa (Brassica rapa)


       Korijen repe ne sadrži betakaroten, a ima tek pola količine vitamina C u odnosu na lišće. Ono što joj nedostaje u vitaminima nadoknađuje u vlaknima (pola šalice kuhanoga korijena repe ima gotovo 5 g vlakana). Repa je povrće koje ulazi u skupinu kupusnjača, a one imaju važnu ulogu u prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja. Kupusnjače sadrže fitokemikalije zvane glukozinolati, koji potiču detoksifikaciju enzimskoga sustava, i to tako da ubrzavaju otpuštanje štetnih tvari iz organizma. Betakaroten može pomoći u prevenciji mnogih vrsta raka i bolesti srčanih arterija. Vitamin C kao antioksidans ima slično djelovanje, a pomaže tijelu i u prevladavanju infekcija. Vlakna iz korijena pomažu održavanju uredne probave te samim tim sprječavanju raka debelog crijeva i rektuma.


        Kiseljenje je prirodan način konzerviranja povrća. Prilikom konzerviranja gubi se velik dio dragocjenih sastojaka u hrani, dok je kiselo povrće bogato vitaminima i mineralima. Kiselo povrće i sok od kiseloga povrća ne samo da potiču tek i probavu nego sadrže i malen broj kalorija, što je vrlo važno u dijetama za mršavljenje. Poznato je kao sredstvo za poticanje metabolizma. Kiselo povrće i sok od kiseloga povrća djeluju protiv razvoja masnoga tkiva. Da bi se spriječio gubitak dragocjenih sastojaka, vrlo je važno tekućinu od kiseljenja povrća čuvati na tamnom mjestu.


Repa (Brassica rapa)

Prirodni lijekovi za sve bolesti