Prirodni lijekovi za sve bolesti

Blog u borbi za zdravlje !

09.08.2012.

Paprika (lat.Capsicum)

Paprika (lat.Capsicum)

     Paprika je jednogodišnja povrtna kultura uspravne razgranate stabljike, visine 50-80 cm. Paprika ima plodove raznih oblika i boja: od malih bobica do velikih mjehurastih plodova, oblika

rajčice, roga i malih šiljatih oblika; od tamnozelene, svijetlozelene, žute, narančaste do crvene boje. Paprike mogu imati slatki, poluljuti i ljuti okus. Tu korisnu i nadasve hranjivu namirnicu u 15. stoljeću donijeli su Španjolci u Europu. Kasnije se preko Afrike proširila u Tursku, a odatle u Mađarsku. Danas se u svijetu uzgaja oko 50 sorti paprika.


          Plod paprike pregradama je podijeljen na više dijelova, a čiji broj uvjetuje i njegov izgled. U unutrašnjosti ploda nalazi se sjemena loža na kojoj se nalazi glavnina sjemenki, dok je manji dio i na stijenkama pregrada. Ovisno o krupnoći ploda i razvijenosti sjemene lože u plodu paprike može se razviti do 500 sjemenki. Sjeme paprike je bubrežastog oblika, glatke površine i blijedožućkaste boje. Dužina sjemena je 3 - 4 mm, širina 2 - 3 mm i debljina do 1 mm. U jednom gramu ima 150 - 200 sjemenki. Sjemenka se sastoji od sjemene ljuske koja obavija sjemenku, endosperma u kojem se nalazi rezervna hranjiva tvar neophodna za početni razvoj mlade biljke, klica koju čine supke i klicin korjenčić, te pupka kojim je sjeme bilo pričvršćeno za sjemenu ložu. Sjeme uz povoljne uvjete čuvanja može zadržati klijavost do 5 godina.


Paprika (lat.Capsicum)


Paprika (lat.Capsicum)

          Paprika je vrlo hranjiva namirnica jer 100 g svježe crvene paprike sadrži: 92 % vode, 6 g ugljikohidrata, 0,99 g bjelančevina, 0,3 g masti i 1,2 g dijetetskih vlakana. Energetska vrijednost svježe crvene paprike iznosi samo 20 kcal na 100 g, a njezina najvažnija karakteristika je bogatstvo vitaminima i mineralnim tvarima. Sadrži četiri puta više vitamina C od naranče, a njegova količina ovisi o sorti paprike, podneblju u kojem je uzgojena i nekim drugim čimbenicima.


          Crvena paprika poznata je po sadržaju vitamina C i beta-karotena, koji su različiti uključujući još neke nutrijente u različitim vrstama paprike računato na 100 g namirnice: odličan je izvor vitamina C (72-172 % od RDA po obroku), dobar je izvor vitamina B6 (10-17 % od RDA po obroku) i dobar je izvor vitamina A (15% od RDA po obroku - crvena paprika). Osim navedenih, u paprici se u manjim količinama nalaze i ostali vitamini. Od minerala najviše sadrži kalija. Smrzavanjem dolazi do gubitka kalija, cinka, vitamina C, riboflavina, vitamina B6 i vitamina E.

Paprika (lat.Capsicum)


          Kada se pripremi kiseljenjem za zimsko razdoblje, manji dio vitamina se gubi, ali ih još uvijek ostaje dovoljno za podmirenje potreba organizma. Količina minerala koja se gubi je manja, dok se kod nekih čak povećava (kalcij, željezo, bakar, mangan, selen). Osim što je hranjiva kao namirnica i bogat izvor vitamina, paprika ima i određena ljekovita svojstva, koja se ne smiju zanemariti. Najvažniji je alkaloid kapsaicin, koji je veoma ljutog okusa, a najviše ga ima u unutarnjem dijelu ploda oko sjemenki. Paprika je korisna osobama koje pate od ateroskleroze jer njezin sastojak citrin utječe na propustljivost kapilara i čini ih elastičnima. Potiče lučenje probavnih sokova te tako otvara apetit i poboljšava probavu.Paprika (lat.Capsicum)


        Paprika sadrži oko 20 spojeva iz grupe karotenoida, koji su prirodni antioksidansi i imaju važnu ulogu u zaštiti našega zdravlja jer sprječavaju stvaranje štetnih spojeva (slobodnih radikala) i štite nas od mnogih bolesti. Svježe paprike imaju neoštećenu i sjajnu kožu, hrskavu i čvrstu strukturu. Ukoliko pripremate paprike za punjenje, kupite okrugle, mesnate paprike otprilike jednakih veličina. Paprike možete svježe čuvati u hladnjaku do 5 dana, zamrznuti ili konzervirati u ulju ili sirćetu.


Paprika (lat.Capsicum)

Prirodni lijekovi za sve bolesti