Prirodni lijekovi za sve bolesti

Blog u borbi za zdravlje !

31.05.2012.

Kokos (Cocos nucifera)


Kokos (Cocos nucifera)

    Kokosova palma (Cocos nucifera) je drvenasta biljka iz porodice palmi koja je rasprostranjena u tropskim krajevima, pogotovu na obalama i otocima Tihog i Indijskog oceana. Njeno ime potječe od grčke riječi сосо (zrno, plod). Pod tim imenom, kokosova palma je poznata svuda u svijetu, a svuda u svijetu se i koristi. Ona je višenamjenska - služi i kao hrana, i kao piće, kao odjeća, građevinski materijal i sirovina za mnoge proizvode suvremene industrije.

        Plod se može najbolje iskoristiti. Kokosov orah se koristi za prehranu, piće i proizvodnju ulja. Nalazi se u vlaknastom tkivu žutozelene do narandžasto smeđe boje. U unutrašnjosti kokosa nalaze se tvrdi i tekući dio, ali treba znati da tekući dio iz unutrašnjosti kokosa nije ono što nazivamo mlijekom. Kokosovo mlijeko proizvodi se tako da se unutrašnjost kokosa nariba, te se stiskanjem iscijedi kroz gazu u posebnu posudu. Mlijeko se može razrijediti pa možemo dobiti proizvode različite masnoće, odnosno kvalitete. Na površini punomasnog mlijeka stvara se vrhnje kao i na kravljem mlijeku. Dok je zelen, nezrele jezgre, daje zdrav mliječni napitak bogat kalijem i mineralnim sastojcima, a svaki ga orah sadrži oko litre. Mesnati dio zrelog endosperma upije ga i sačuva. Jednako je zdrav i svjež, ali i pomiješan s prokuhanom vodom kao kokosovo mlijeko. Osušen i nariban poznat je pod nazivom korpa i koristi se kao brašno za kruh kakav spremaju žene iz Šri Lanke ili kao osnova za keks i pecivo, ulje, maslac. 

 

 

Kokos (Cocos nucifera)

Plod kokosa zrije godinu dana. U prvih osam mjeseci plod je sladak i osvježavajući, a meso ljepljivo i mekano. Tako mladi kokos servira se s odrezanim vrhom kako bi se tekućina mogla popiti, a meso ostrugati kašikom. Kinezi izbjegavaju piti puno kokosove tekućine jer misle da ona remeti ravnotežu jina i janga. Kokosov orah u sirovu stanju sadrži 3,4% proteina i 33,5% masti te obilje magnezija (43 mg/100 g), ali zato oskudijeva u vitaminima. Prije svega zbog svojstvene arome, suhi ostatak koristi se kao aromatičan sastojak za kolače, sladoled i druge slastice.

        Čak 86 % kalorija kokosa nalazi se u njegovim masnoćama, od kojih je najveći dio zasićenih. U 100 g kokosovog brašna nalazimo 690 kcal. Kokos je izuzetno bogat kalijem, fosforom, magnezijem, a ima i željeza i cinka. Kokosovo mlijeko je bogato vitaminom C i mineralnim materijama, zbog čega je izuzetno pogodno za sportiste.Za razliku od drugih koštunjavih plodova, kokosov orah ima upola manje kalorija, ali zato sadrži nezdrave zasićene masne kiseline, te nije pogodan za kuhanje. Maslac i druge masnoće od kokosa nekad se koriste za prženje, no najčešća primjena im je u kozmetičkoj industriji.

 
 
Kokos (Cocos nucifera)
 


Prirodni lijekovi za sve bolesti