Prirodni lijekovi za sve bolesti

Blog u borbi za zdravlje !

04.04.2012.

Brusnica ( Vaccinium / Ericaceae )


Brusnica ( Vaccinium / Ericaceae )

    Brusnica je naziv za nekoliko vrsta biljaka iz roda Vaccinium iz familije Ericaceae. Porijeklom je sa sjevernoameričkog kontinenta, i ima gorko-kiselkast bobičast plod. Evropska brusnica raste kao zeleni grm visok oko 25cm. Sadi se u proljeće, početkom marta, u humusno kiselu zemlju. Evropska brusnica rađa dva puta godišnje. Prvi plodovi se pojavljuju krajem jula, a drugi put krajem septembra. Američka brusnica koja se na području Sjeverne Amerike gaji za komercijalnu pruizvodnju je niska, drvenasta i zimzelena puzavica koja pripada porodici biljaka Ericaceae, i poznata je pod latinskim nazivom Vaccinium macrocarpon. Prirodno stanovište ove vrste brusnice, krupnih plodova, su kisela, močvarna zemljišta Severne Amerike. Lišće brusnice je tokom ljeta sjajno i tamno zeleno, a zimi, tokom perioda mirovanja, lišće gubi hlorofil i postaje crveno. Plod brusnice se može konzumirati svež, osušen, smrznut ili u obliku soka. Plodovi su bogati mineralima, vitaminom A, vitaminom C i kalijumom.


Brusnica ( Vaccinium / Ericaceae )


    Brusnica je prirodni uroantiseptik, koja ima svojstva da sprečava prijanjanje bakterija za zidove mokraćne bešike. Kod primjene antibiotika, po prestanku terapije često dolazi do vraćanja infekcija zato što bakterije ostanu prisutne u zidovima mokraćne bešike. Naučne studije pokazale su da brusnica ima značajan efekat u prevenciji infekcija urinarnog trakta. Potvrđeno je dejstvo brusnice protiv E. coli, bakterije koja najčešće izaziva urinarne infekcije. Deluje i na druge patogene: Saphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis. Brusnica je bogata flavonoidima, pa se koristi i kao antioksidans, kod srčanih oboljenja, ateroskleroze, stresa... Dobra je i kod prehlada, jer ima i visok sadržaj vitamina C. Brusnica se primenjuje kod urinarnih infekcija, poslije ili u toku antibiotske terapije urinarnih infekcija za sprječavanje vraćanja infekcije. Koriste se u vidu čaja, soka, koncentrata, kapsula. Koristi se i kod čira na želucu, jer sprječava prijanjanje H.pylori na zidove želuca. Istraživanja su potvrdila dejstvo brusnice na sprječavanje nastanka i širenja ćelija raka dojke i debelog creva.


Brusnica ( Vaccinium / Ericaceae )


    Doprinos brusnice našem zdravlju zaista velik, a utjecaj na razne druge zdravstvene teškoće takav da ju s pravom možemo smatrati prirodnim antibiotikom. Ako ste se i samo jedanput susreli s kakvom tegobom vezanom uz urinarni trakt, a imate li malu djecu infekcije tog tipa kod njih znaju biti vrlo česte, onda ste gotovo sigurno ili od doktora ili od ljekarnika dobili savjet da uzimate, odnosno dajete djetetu ako je ono bolesno, čaj ili sok od brusnice. Istraživanja su dokazala da brusnica sprječava infekcije mokraćnih kanala, odnosno sprječava da se za stijenke kanala lijepe bakterije, od kojih je najčešća Escherichia coli. Pokazalo se djeluje na još jednu bakteriju koja je uzročnik čira na želucu, ali i to nije sve, jer je doprinos brusnice našem zdravlju zaista velik, a utjecaj na razne druge zdravstvene teškoće takav da ju s pravom možemo smatrati prirodnim antibiotikom.


    Brusnica se može uzimati svježa, u obliku soka, od lišća i crvenih prepoznatljivih bobica se prave čajevi, a mnogi ju vole i sušenu, bilo kao sastojak marmelade, džema, dok se u ljekarnama i specijaliziranim trgovinama može naći i u obliku kapsula. Brusnica je bogata vitaminom C, sadrži vitamin A, minerale. i to najviše kalija, te zaštitne tvari, kao što su bioflavonoidi, koji imaju snažno antioksidativno djelovanje čime se smanjuje rizik od karcinogenih oboljenja. Antioksidansi pomažu kod prevencije kardiovaskularnih bolesti (srca i krvnih žila).


Brusnica ( Vaccinium / Ericaceae )


    Plod brusnice je također izvor antocijana, proantocijanidina, organskih kiselina, a hipurična kiselina predstavlja prirodni antibiotik. Inače voće i povrće crvene boje sadrži antocijan i likopen koji su snažno antioksidansi, te pomažu zaštiti srca i mokraćnih organa. Brusnica je pogodna i za dijabetičare jer smanjuje šećer u krvi. Pomaže također kod obnove vida. Idealna je za svladavanje proljetnog umora, te bi trebala biti neizostavna u prehrani osoba izloženih stresu. Brusnica se preporuča kod manjka vitamina C u organizmu.


Brusnica ( Vaccinium / Ericaceae )

    Blagotvorno djelovanje brusnice razlikuje ju od ostalog bobičastog voća, iako se poput primjerice borovnica također upotrebljava u pripremi kolača, torti, marmelada, frapea. Gurmanski znalci posebice preporučuju umak od brusnica uz jela od mesa i divljači. Mnogi vole i vino od brusnice koje se priprema na isti način kao vino od borovnice, a odličan vitaminski desert pripremite dodajući marmeladi od brusnice mrkvu i jabuku. Najbolja je svježa brusnica


    Bilo bi najbolje uzimati svježu brusnicu, u obliku soka, koji ima jače djelovanje od sušenih brusnica.Kod jačanja imuniteta i zaštite od urinarnih infekcija djelotvorna je od ljekovitih biljaka posebice medvjetka (Uva ursi), koja je najčešće dio mješavine raznih uroloških čajeva. Treba izbjegavati da se istodobno uzimaju preparati brusnice, u obliku soka ili kapsule s ekstraktom brusnice, jer brusnica poništava učinak medvjetke – uvinog čaja.


Prirodni lijekovi za sve bolesti